top of page

Lyst surdeigsbrød

Oppdatert: 16. mar.

Det perfekte brødet til helgekosen eller til f.eks. reker. Det inneholder ca 5% grovt og er sprøtt, luftig og saftig.







Jeg tilsetter litt rug i dissse brødene, det syntes jeg gir en enda bedre smak. Du kan justere mengden grovt etter eget ønske. Bare husk på å tilsett mer/mindre siktet hvetemel.


Oppskriften er til to brød som stekes samtidig i ovnen. For å lage disse brødene, trenger du to hevekurver. Gjerne et bakestål, men det er ikke nødvendig.


Møter du noen hindringer underveis ? Ta en kikk HER

 

Ingredienser

Bland deigen

Finn frem en stor bakebolle og bland sammen vann og surdeigstarter til det er få klumper igjen. Tilsett så resten av ingrediensene og bland sammen. La stå i 30 minutter til 1 time.



Strekk og brett

Dette trinnet er egentlig valgfritt, men jeg vil sterk anbefale å gjøre det. Du får et luftigere brød ved å ikke hoppe over dette trinnet.


Ta vann på fingrene og løft deigen fra bakebollen. Fold den over seg selv når du legger den tilbake. Gjør det på hver side, altså fire ganger


Lurer på hvordan det gjøres? Se her


Det gjøres hver halvtime, 3-4 ganger. Ingen krise om du drøyer det til hver time, ta det når det passer deg:)



Heving

Hvor lang hevetiden tar, er umulig å gi et generelt svar på.

Det kommer ann på temperatur og hvor god starteren din er.


Målet er at deigen har blitt omkring 75% større, det tar alt fra 4-8 timer.



Forme brød

Hevingen i romtemperatur er over. Ta frem hevekurvene, og velt deigen over på et bakebord med mel. Del den i to og legg den ene til siden. Ikke press luft ut av deigen!


Dryss enten hvetemel eller rismel i hevekurvene, da stikker ikke deigen seg fast. Rismel

fungerer best fordi den ikke tiltrekker seg vann. Du kan kjøpe det billig hos en asiatisk dagligvare.


Det finnes mange ulike teknikker for å forme et brød, det viktigste er at du strammer deigen slik at den holder formen. Et brød som ikke blir strammet godt vil flyte ut i ovnen og bli som en pannekake.


Tips: bruk ganske mye mel på bordet og ikke berør plasser der deigen er fuktig, da hekter du deg fast og vil ikke klare å skape spenn i deigen.


Plasser deigen i kurvene og sett i kjøleskap i 10-24 timer.

Eller la deigen stå i ytterligere 30 minutter og stek i ovn samme dag. Det vil være vanskligere å snitte brødet og vil ha mindre smak, men det er fullt mulig.


Steking

Ha et bakestål på nest nederste rille i oven. I bunn setter du et bakebrett, skru varmen på 225 grader over- undervarme.


Etter ca 30 minutter tar du hevekurvene ut fra kjøleskapet og vipper av på et brett. Ta en snittekniv og hold den på ca. 45 grader. Du skal nå skjære et snitt på langs med brødet, snittet skal være ca 1-2 cm dypt.


Sett brødene i oven, samtidig heller du 3 dl vann på bakebrettet nederst. Nå skapes det damp, noe som gir brødene lenger til å heve.


Etter 20 minutter tar du bakebrettet ut og steker videre i 20-25 minutter. Eller til kjernetemperaturen er 98 grader. Avkjøl helt til du begynner å skjære.

 

Lykke til med baksten!




74 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page